Stomme till attefallshus 2024

I den här guiden hjälper vi dig med allt du behöver veta om byggstommar och stommar till ditt attefallshus. Vi har själva byggt ett attefallshus. Här nedanför går vi igenom fördelar med olika typer av stommar och steg för steg hur du bygger en.

Attefallshus stomme

Innehåll i denna artikel

Om du går i tankarna på att bygga ett nytt attefallshus bör du ställa dig frågan om du själv har tänkt bygga det från grunden, ifall du ska investera i ett nyckelfärdigt hus eller gå den gyllene medelvägen och satsa på en färdig attefallshus stomme

Fördelen med att köpa en monteringsklar stomme till attefallshuset är att du sparar väldigt mycket arbete jämfört med att bygga hela stommen från grunden. 

Samtidigt sparar du mycket pengar jämfört med att köpa ett nyckelfärdigt hus, och du behåller full frihet över vilka materialval du vill ha.

Här får du en komplett guide till hur du bygger din attefallare med en stomme!

Stomme till attefallshus
Bild som visar stommen i vårt attefallshus när vi byggde det under hösten 2022. På den här bilden har vi hunnit isolera första lagret i ytterväggarna och påbörjat loftet.

Så byggde vi vår stomme till attefallshuset

Vi valde att bygga vårt attefallshus stomme i lösvirke med hjälp av en snickare. Det var ett prisvärt alternativ och vi kunde styra det så vi fick huset som vi önskade.

Det bör också bli betydligt billigare jämfört med att köpa färdiga paket. Så här mycket kostade det för oss att bygga själva stommen inklusive takstolar:

Material eller serviceKostnad
Snickare arbetstid40 000,00 kr
Takstolar12 798,00 kr
Virke och övrigt till stommen22 980,00 kr
Totalt75 778,00 kr

Priset för snickarens arbetstid är uppskattad då timmarna fakturerades tillsammans med annat arbete. Men annars så ser man att det är en prisvärd lösning att bygga attefallshusets stomme med lösvirke.

Attefallshus stomme och byggstomme

Vad är en attefallshus stomme?

En stomme för ett attefallshus är själva ryggraden i ditt nya hus. Du väljer helt enkelt stomme för den modell och storlek du bestämt dig för, och sedan kan du enkelt montera den själv som en byggsats. Du kan också välja att bygga stommen till ditt attefallshus med lösvirke.

Hur stora reglar bör användas till ett attefallshus?

Vid montering av ett attefallshus används oftast reglar på 45×120 till väggarna och 45×220 för golvstommen. Det är viktigt att satsa på stadiga reglar med dessa mått för att kunna isolera ordentligt. 

Om ditt attefallshus har kalla golv och inte håller värmen kommer det inte att kunna användas under vinterhalvåret. Vi rekommenderar att du tänker långsiktigt och investerar i större reglar för att få ut mesta möjliga av din attefallare. 

Bonustips: Använd tunnare reglar för loftet

Vi valde att bygga ett loft med tunnare reglar för att kunna utnyttja takhöjden på ett bättre sätt. Glöm inte att du måste sätta reglarna med mindre mellanrum för att kompensera den  lägre bärkraften. Det ska ändå inte isoleras, så det är en bra och praktisk lösning.

Köp stomme till ditt attefallshus på två olika sätt

Köp material för en stomme i lösvirke

Du kan välja att köpa material för en stomme av lösvirke, men det innebär betydligt mer arbete då du själv måste mäta upp allting och se till att den färdiga konstruktionen blir som du tänkt dig. 

Det är det absolut billigaste alternativet, men du måste räkna med en hel del spill. Detta är inget vi rekommenderar att bygga själv om du inte är en duktig snickare. Alternativet är att anlita en fackman för själva monteringen.

Köp en byggsats stomme

En monteringsklar stomme fungerar som en byggsats. Allting kommer redan med de korrekta måtten och med klara anvisningar för att monteras. 

Du vet redan från början hur ditt attefallshus kommer att se ut och vilka mått det kommer att ha för att maximera utrymmet utan att överskrida de tillåtna 30kvm. 

Samtidigt har du frihet att bestämma var fönster och dörrar ska sitta och vilka material du vill ha till tak och väggar.

Ledig annonsplats

Vill ni synas inför besökare som letar efter tips för attefallshus?
Atterfallshus-Bolundare

Fördelar med att köpa en färdig stomme

  • Enkelt att montera
  • Måtten är redan klara – du kommer att få ut mesta möjliga av de tillåtna 30m2 men utan att behöva oroa dig för att du går över gränsen.
  • Det är betydligt billigare än ett nyckelfärdigt attefallshus
  • Det blir inget spill då allting kommer med de rätta måtten
  • När stommen väl är på plats kan du se var du helst vill placera fönster och dörrar

Nackdelar

  • En viss erfarenhet är nödvändig om du inte tänkt ta hjälp av en fackman för montering av en färdig stomme för attefallshus
  • Du måste hyra in en elektriker för att göra elinstallationen
  • Det kan vara svårt att beräkna totalkostnader då det tillkommer mycket material

Ledig annonsplats

Vill ni synas inför besökare som letar efter tips för attefallshus?
Atterfallshus-Bolundare

Vilket material bör stommen bestå av?

Attefallshus stomme bör bestå av stadiga träreglar. För väggar bör måtten vara 45×120 och för golv 45×220. Takreglarnas storlek kan variera lite beroende på vilken takkonstruktion du vill ha, men 45×215 är en bra fingervisning. Stommen inkluderar även de nödvändiga beslagen och skruvarna.

Vanliga frågor

Vad är en attefallshus stomme?

En attefallshus stomme är en färdig byggsats som du enkelt kan sätta ihop. Det är ett bra mellanting mellan att göra allting själv med lösvirke och köpa ett nyckelfärdigt attefallshus.

Vad kostar en färdig stomme för attefallshus?

Det beror på design och storlek, men räkna med att de flesta modellerna ligger omkring 25.000-50.000 kronor.

Kan man köpa en färdig stomme för attefallshus?

Det går alldeles utmärkt att köpa en färdig stomme. De finns många olika modeller att välja på, sedan kan du själv i lugn och ro bestämma hur du vill att väggar och tak ska se ut på utsidan.

Vem får montera en stomme för ett attefallshus?

Man behöver ingen särskild licens eller tillstånd för att montera en stomme. Se bara till att lämna in din bygganmälan och vänta in ditt startbesked innan du börjar bygget.

Sammanfattning

När du har bestämt dig för ett attefallshus finns det tre sätt att gå till väga; bygga ett av lösvirke, köpa ett nyckelfärdigt eller köpa en färdig stomme för att ha strukturen klar. 

Om du inte vill lägga ut pengarna som de färdigbyggda attefallarna kostar, men du heller inte har tiden eller expertisen för att bygga det helt och hållet av lösvirke – då är en färdigbyggd stomme den utmärkta lösningen.

Hela strukturen kommer tillsågad i de rätta måtten, och det hela sätts ihop som en byggsats. På det här sättet för du ditt extra utrymme till ett riktigt bra pris samtidigt som monteringen blir snabb och smidig.

Källhänvisningar:

Artikeln är publicerad av: