Olika typer och användningsområden för attefallshus & bolundare

I den här guiden hjälper vi dig med allt du behöver veta när det gäller olika typer och användningsområden för attefallshus. Vi har själva byggt ett attefallshus för uthyrning och rekommenderar alla som vill skapa en passiv inkomst att göra detsamma. 

Olika typer och användningsområden för attefallshus

Innehåll i denna artikel

Sedan attefallshus och bolundare blev tillåtna att bygga utan större krångligheter och bygglov så har marknaden fullkomligt exploderat av attefallshus i alla dess storlekar och former. 

Det är många som insett hur mycket utrymme det faktiskt finns i ett attefallshus och vad det kan tillföra i vardagen. Antingen i form av extra utrymme för sin bil, sina fritidsaktiviteter, som förråd eller som boende. 

Den nya byggnaden kan användas som gäststuga eller som permanent boende till någon i familjen, till exempel ett barn som vill stå på egna ben. 

Många väljer att skaffa ett attefallshus för att njuta av hyresintäkterna som trillar in varje månad ifall de hyr ut det. Ett attefallshus är även attraktivt för en eventuell framtida köpare av ditt boende – och ökar värdet på ditt hus.

Olika typer attefallshus

Förstå skillnaden mellan komplementbyggnad och komplementbostad

Ett attefallshus är antingen klassat som en komplementbyggnad eller en komplementbostad – då de har helt olika användningsområden. 

Komplementbyggnad

En komplementbyggnad är ett attefallshus med oändliga möjligheter till vad de används för  – men dock inte för permanentboende eller boende under en längre tid än enstaka nätter. 

De mest vanliga användningsområdena för en komplementbyggnad är att ha det som garage eller carport för bilen, förråd, gäststuga, vedbod, växthus, bastu, båthus eller poolhus.

Det är tillåtet att installera toalett och kök i en komplementbyggnad så länge den inte är ämnad att vara för permanentboende – det är alltså syftet med byggnaden som avgör ifall det klassas som byggnad eller bostad. 

Det går alldeles utmärkt att ha den fullt isolerad, inredd som en bostad, med värme, vatten och el – så länge den bara används att bo i tillfälligt och inte som en självständig bostad. En förutsättning för både komplementbyggnad och komplementbostad är att det är ett komplement till ett befintligt bostadshus.

Komplementbostad

En komplementbostad är då ett attefallshus där det är tillåtet att bo i permanent. Det kan vara en familjemedlem som vill ha lite självständighet, eller någon släkting som kommer för att bo på grund av jobb eller studier. 

Det är även många som har upptäckt fördelarna med att bygga ett attefallshus på tomten i syfte att hyra ut det för att få en passiv inkomst på mellan 70 000 kronor och 150 000 kronor per år. Och det egentligen utan att lyfta ett finger. 

Då en komplementbostad är ämnad för permanentboende så är det viktigt att utnyttja ytan väl och att se till att komforten är hög. Därför bör du alltid fundera på vilken planlösning som blir bäst, men även isolering och värme är av stor betydelse. 

Det är även högre krav för hur en komplementbostad är byggd än för en komplementbyggnad – främst när det gäller brandsäkerhet och tillgänglighet. Dock kräver inget av byggena ett bygglov då det är av intresse att utöka bostadsmarknaden med fler boenden på grund av bostadsbrist på många orter i Sverige. 

Brabesiktning.se kan du genomföra alla olika sorters besiktningar du kan behöva för att bygga och underhålla en komplementbostad.

Perfekt för: Fritidshus, tiny houses & attefallshus

Modern & miljövänlig toalettlösning
Cinderella förbränningstoalett

Annons

Olika storlekar på attefallshus

Kärt barn har många namn och de kallas i vardagstal för antingen friggebod, attefallshus eller bolundare – men för att inte verka förvirrande så har vi valt att anamma ordet attefallshus då det används mest. 

De har inte bara många namn och användningsområden, utan kommer även i många storlekar och former – så det finns något för alla. Läs mer om olika planlösningar i vår artikel om attefallshus ritningar.

Attefallshus 15 kvm

Detta är minstingen i familjen men det finns ändå gott om plats för förvaring eller annat. Rita gärna upp en ruta på fem gånger tre meter och fundera vad som skulle kunna få plats i den. 

Normalt används det till förvaring av olika slag som till exempel vedbod, förrådsskjul till skottkärran och gräsklipparen, till cyklarna eller mopeden, till verktygen  – eller varför inte som en väl tilltagen lekstuga? Även ett växthus eller en paviljong är lämpliga för storleken. Det finns även möjlighet att dela av och använda en del till ved och den andra som verktygsförråd till exempel.

Dock kan den kännas lite för liten för att använda till ett permanent boende, men som gäststuga kan det mycket väl fungera.

Attefallshus 20 kvm

Något större än minstingen men ändå med plats för mycket med rätt inredning. Även om den bara är fem kvadratmeter större så ha i åtanke att takhöjden är näst intill fyra meter – vilket utgör 20 kubik mer är attefallshuset på 15 kvadratmeter. 

Naturligtvis kan du använda denna till allt nämnt för huset på 15 kvadratmeter men lite beroende på formen så kan du få plats med en bil och en mindre verktygsbänk samt gott om förvaring på väggarna. 

Även denna storlek kan kännas lite för liten för ett permanent boende om du vill få plats med till exempel toalett, dusch, förvaring och kök – men skulle kunna fungera för en kortare tid för en eller max två personer.

Attefallshus 25 kvm

Detta är en av de tidigare vanligaste storlekarna då det är den största tillåtna maxytan för en friggebod – som även det är en bygglovsbefriad komplementbyggnad eller bostad. 

Nu börjar vi komma upp i en yta där du kan bo permanent – men då med en väl genomtänkt planlösning och en inredning där du tar tillvara på ytan. Förutom allt vi nämnt tidigare så kan denna utan större problem vara för boende permanent med ett litet kök ett kompakt badrum och två sängar, eller eventuellt flera sovplatser om det finns ett loft.

Även om det går att bo i ett attefallshus på 25 kvadratmeter så kan det kännas trångt för mer än två personer – men det beror naturligtvis på planlösningen och om det finns ytor utanför huset som kan nyttjas.

Attefallshus 30 kvm

 30 kvadratmeter är maxytan för ett attefallshus idag och de flesta som bygger ett attefallshus väljer ett på just 30 kvadratmeter då det är det största du kan få utan att bygga med en källare. På alla attefallshus går det att bygga ett platt bärande tak för att kunna använda den ytan till en plats för att sola, äta eller fika. Denna storlek passar även bra som en carport där två bilar får plats. 

På 30 kvadratmeter är tillräckligt som boende för en liten familj eller varför inte en väl tilltagen man cave med bar, sköna fåtöljer, darttavla och ett litet biljardbord? Många väljer att ha ett sovloft och nyttja hela takhöjden för att få en större boyta.

Även om 30 kvadratmeter är en bra boyta så kan det kännas trångt även om du valt en bra planlösning och inredning – men man brukar ju säga att finns det hjärterum så finns det stjärterum.

Attefallshus 40 kvm

Det blir allt vanligare att bygga sitt attefallshus med källare för att få ut mer yta att bo på eller att ha som kombinerat boende och förråd. Då maxhöjden ligger på fyra meter så går det att ha en källare som bara nyttjar totalhöjden lite för att få ljusinsläpp. Det är också vanligt att bygga källaren på en suterrängtomt för att få in dagsljus även i källaren. Då räknas maxhöjden på fyra meter från en medelmarknivå – alltså från hälften av skillnaden från ena sidan till andra sidan. 

Nu börjar vi närma oss storleken för en stor etta eller en liten tvåa vilken med rätt planlösning kan fungera bra för en familj att bo i. Speciellt om du har både källare och sovloft.

Att bo en familj på 40 kvadratmeter kan dock kännas trångt, så då är det bra att planera för möjligheten att nyttja tomten i anslutning till attefallshuset så att även det kan användas för det dagliga livet.

Attefallshus 50 kvm

Den genomsnittliga ytan för två rum och kök i Sverige ligger på 57 kvadratmeter som en jämförelse. Nu börjar vi landa på hus där det finns gott om plats för ett par eller en liten familj – och faktiskt ganska lagom för en något större familj. Många väljer att använda källaren som ett hobbyrum eller sällskapsrum och ha markplanet mer till det dagliga livet. 

Det kan låta trångt med en familj på 50 kvadratmeter men med en platseffektiv planlösning med smart förvaring och ett sovloft kan det fungera väl.

Attefallshus 60 kvm

Slutligen har vi landat i den största möjliga ytan på ett attefallshus som då naturligtvis kan användas till allt vi nämnt tidigare eller som kombination av boende och förråd eller sällskapsrum. 

Fungerar bra för en familj att bo i – speciellt om det finns ett sovloft. Många väljer också att bygga en altan utanför, vilket är bygglovsbefriat ifall det byggs längs med marken. 

Om du bygger attefallshuset med tanke att hyra ut det så kan du ta ut samma hyra som en lägenhet i samma skicka, liknande storlek och läge. Dock kan du ta extra hyra ifall hyresgästerna har tillgång till altan i anslutning till huset eller om du hyr ut det möblerat.

Funktioner inuti attefallshuset

För att vara så effektiv som möjligt på en begränsad yta finns det många alternativ att fundera över för att få exakt det hus du vill ha och behöver.

Loft

Ett loft där du placerar sängen eller sängarna är en planlösning som lösgör mer yta än någon annan funktion då den får loss hela ytan som säng, sängbord och eventuellt lite gångyta runt omkring. Då höjden får vara upp till fyra meter så går det att göra ett loft som är så pass högt att det fungerar för att sova i och även ha några små fönster i. Många barn kan till och med tycka att det är mysigt att krypa ihop uppe på loftet och mysa innan de ska sova.

Dubbla loft

Om du istället väljer att ha dubbla loft så har du möjlighet att få plats med en dubbelsäng eller två enkelsängar på varje loft – vilket passar utmärkt för en hel familj. Vanligast är att du har loften på kortsidorna av huset så att det blir skilda åt och lämna mitten öppen så att huset får en rymligare känsla. Det kan även vara bra att sätta upp någon form av dörr eller draperi för att få lite privatliv.

Källare

Vi har nämnt källare tidigare och kan bara konstatera att det är ett utmärkt sätt att få mer yta – utan att det inkräktar så mycket på den totala höjden. Det finns egentligen inga begränsningar hur djupt du kan bygga källaren så det enda som kan vara bra är att ha överdelen över jord så att du får ett ljusinsläpp. Extra bra utrymme får du ifall du bygger i suterräng då höjden mäts från en medelmarknivå vilket gör att du kan använda höjden bättre.

Toalett & badrum (WC)

Om du ska ha toalett och badrum i ditt attefallshus krävs det att det finns vatten och avlopp indraget. Du bör även tänka på att det är lag på att det ska finnas en fri yta för personer med rörelsehinder. Det är alltid bra att installera en duschvägg eller en duschkabin istället för ett badkar. 

Det finns också vitvaror som har en optimerad form eller som kan fällas undan när de inte används. Om du mot all förmodan inte vill dra in vatten och avlopp kan det fungera med en förbränningstoalett – men den kräver dock el. 

Kök

Här gäller det att prioritera och fundera vad du verkligen behöver. En kyl är ett måste, men måste du ha en separat frys eller räcker det med en mindre frys eller ett frysfack? En diskmaskin tar mycket plats, så fundera över om det är en prioritet eller inte. 

Något som sparar mycket plats är att ha alla skåp och lådor utdragbara för att nyttja hela ytan. Spis och ugn är viktigt och tänk på att det finns ugnar med kombinerad ugn/mikrovågsugn. 

Försök att hitta ett kök med lådor för förvaring istället för socklar. Det finns även kök där du kan fälla ihop arbetsytor eller diskställ när du inte använder dem.

Eldstad

Det kan vara mysigt med en braskamin i ditt attefallshus men se till att den är med i planeringen redan från början så den kommer med i bygganmälan. 

En braskamin värmer upp ditt attefallshus snabbt och effektivt men behöver tillsyn när den är på. Annars så finns det braskaminer som går på etanol och de kräver ingen direkt installation eller skorsten. Även de alstrar bra med värme utöver mysfaktorn.

Användningsområden för attefallshus

Användningsområdena för ett attefallshus är oändliga som ni sett tidigare i denna artikel – men vi djupdyker i några av de mest populära sätten att nyttja sitt hus.

Vinterbonat långtidsboende

Då Sverige är ett kallt land krävs det att ditt attefallshus är vinterbonat ifall det ska användas till långtidsboende. Då är det viktigt att du har en bra isolering, treglasfönster och en bra uppvärmning – men även att skaffa en ventilation med värmeväxlare kan göra så att du inte eldar för kråkorna. Ett vinterbonat attefallshus lämpar sig självklart till att bo i eller att hyra ut.

Attefallshus som bostad

Om du ska ha ditt attefallshus som bostad bör du, förutom att det ska vara vinterbonat, lägga vikt på planlösning och eventuellt ha ett loft och en källare för att frigöra yta. Vatten, avlopp och el är ett måste – samt att det täcker de krav om brandsäkerhet och tillgänglighet som finns. 

En fördel är även om du bygger en altan utanför huset för att kunna använda den ytan under vår, sommar och höst – eller till och med på vintern om du skaffar en värmare.

Attefallshus bastu

Även en bastu bör vara bra isolerad och ha vatten, avlopp och el indraget. Många kombinerar själva bastun med ett relaxrum där man kan sitta och njuta efter bastun. Det finns attefallshus med både eldrivet aggregat eller vedeldat aggregat – så det är bara att välja det som du föredrar. 

Många väljer att ha en bastu i samma attefallshus som de har sina saker till poolen i – och kanske en kyl för den kalla ölen som är ett måste när du badar bastu.

Attefallshus garage

Det är vanligt att använda sitt attefallshus till garage – och då gärna med en snickarbänk och förvaring uppåt väggarna. Ett garage kräver inte samma isolering som ett hus ämnat att bo i så själva kostnaden att bygga ett blir lägre. 

Många väljer att bygga ett loft i sitt garage för förvaring av trädgårdsutrustning eller sportutrustning. Om du har ett loft så kan du även förvara långa saker som kanske inte får plats någon annanstans – som brädor eller kanske en kanot.

Attefallshus carport

Att skydda sin bil med en carport är vanligt i Sverige på grund av klimatet och kombinerat med ett eluttag för en motorvärmare så håller det bilen varm och skön. Om du har två bilar som ska få plats behöver du ett attefallshus på minst 30 kvadratmeter beroende på bilarnas storlek. En carport skyddar inte bara mot snön som faller utan är även bra mot frost på bilens fönster.

Attefallshus poolhus

Fler och fler skaffar pool och då inser de att det medför en massa saker du kanske inte får plats med som till exempel badleksaker, simringar eller leksaker – för att inte tala om själva pumphuset som tar en relativt stor yta. 

Det vanligaste är att använda poolhuset för pumpen och förvaring – men kan även kombineras med en bastu, ett omklädningsrum eller som en enklare form av övernattning.

Attefallshus med förrådsdel

Om du inte behöver så stor boyta är det en bra idé att kombinera sitt attefallshus med ett förråd. Det är skönt att få bort alla trädgårdsverktyg, stora trädgårdsspel som t.ex. ett cornholespel och sommarmöbler – men även cyklar eller mopeder. 

Allt beroende på hus stor boendedel och hur stor förrådsdel du behöver. Det vanligaste är att försöka ha så stort boende som möjligt och bara ha ett litet förråd för det mest nödvändiga.

Attefallshus i vinkel

Det kan vara bra att disponera sina 30 kvadratmeter genom att ha huset i vinkel – antingen för att ha en del med förråd eller för att skilja två sovrum åt. Då kan det vara trevligt att bygga en altan i själva vinkeln så att huset känns större samt att du lätt kan gå från del till del utomhus såväl som inomhus. 

Ett attefallshus med vinkel kan göra så att du bättre kan använda ytan i huset beroende på hur din situation ser ut.

Attefallshus med takterass

Att bygga ett platt bärande tak på sitt attefallshus för att använda det som terass blir allt mer vanligt. Det är en klar mysfaktor att kunna ta trappan upp på taket och dricka sitt morgonkaffe i solen. 

Då attefallshuset kan vara upp till 30 kvadratmeter betyder det per automatik att du kan ha en lika stor takterrass att njuta av naturen på. Du får plats med mycket folk på 30 kvadratmeter så varför inte bjuda in grannarna till fest.

Attefallshus suterräng

Ifall du har en suterrängtomt är den bästa lösningen att bygga ett attefallshus med källare för att få ut mesta möjliga ytan och mest möjliga dagsljus. Även här väljer många att använda källaren för förvaring men även ett sällskapsrum är populärt. 

Maxhöjden på fyra meter mäts då från en medelmarknivå. Att bygga med källare blir mer och mer vanligt men dock så krävs det ganska mycket grävning och dränering för det.

Attefallshus som förråd

Detta är den absolut enklaste formen av attefallshus då de räknas som komplementbyggnad och inte har så höga krav på standard. 

Storlekarna på förråden kan variera från 5 kvadratmeter till 30 kvadratmeter och användningsmöjligheterna är oändliga. Ställ undan cyklar, surfbrädor, verktyg, trädgårdsredskap eller sommarmöblerna snabbt och smidigt.

Stilar på attefallshus

Smaken är som baken och det har gjort så att det finns attefallshus i alla möjliga stilar – så det är bara för dig att fundera på ifall du vill ha en stil som matchar ditt bostadshus eller om du föredrar att det avviker helt. Fundera vad du vill ha och börja leta runt efter ditt ultimata attefallshus.

Attefallshus i gammal stil

Beroende på vad du föredrar så finns det att få attefallshus i gammal stil. Antingen designat som ditt bostadshus, som ett timmerhus eller rött med vita knutar. Många av attefallshusen har tidsenliga detaljer som spröjsade fönster och en entré med snickarglädje. 

Vissa kan vara byggda för att se ut som en bondgård eller ha en trevlig farstukvist där du kan fika på morgonen. Detta utan att pruta på varken kvalitet, inredning eller standard.

Moderna attefallshus

Även om ditt bostadshus är av en något äldre modell kan det var kul att bryta av och skaffa ett modernt och stilrent attefallshus. Det finns många arkitekter som gillar utmaningen att rita ett modernt hus med alla funktioner trots att ytan är begränsad. 

Många väljer ändå att matcha färg och stil med sitt befintliga bostadshus för ett mer enhetligt utseende.

Attefallshus funkis stil

Det är populärt med ett attefallshus i funkisstil och det kännetecknas mest av att husen är enfärgade, stilrena, har stora avlånga fönster och ett något lutande tak. De har raka linjer och den vanligaste färgen är vit, men även svart eller grått är uppskattad. 

Om du har ett attefallshus i funkisstil kan det vara kul att även inreda det i samma stil för att få ett enhetligt boende.

Attefallshus på hjul

Om du köper ett attefallshus på hjul så krävs ändå bygganmälan och samma krav gäller som för andra attefallshus. Dock beror det på om huset ska stå på samma plats länge eller om tanken är att det ska flyttas runt. 

En av fördelarna är att det är lätt att transportera och ifall du ska flytta tar du helt enkelt med ditt hus i flytten. Det är också smidigt ifall du ändrar dig och behöver ytan till något annat – och då helt enkelt kunna sälja det och köra det till sin nya plats.

Attefallshus två våningar

Då ytan är begränsad kan du lätt dubbla den genom att bygga en källare – och då få två våningar med 30 kvadratmeter vardera. Det vanligaste och mest yteffektiva är att bygga det i suterräng då du kan nyttja mer av den totala höjden på så sätt. 

Om du inte bygger en källare blir takhöjden något lägre än två meter då lite av höjden ofta försvinner med grunden och isolering och takbjälkar.

Vanliga frågor

Hur stort får ett attefallshus vara?

Byggytan på ett attefallshus är 30 kvadratmeter och det är yttermåtten som räknas så lite av ytan försvinner till balkar och eventuell isolering. Höjden får max vara fyra meter från mark till översta delen av taknocken.

Får man bygga attefallshus med källare?

Ja, så länge höjden inte överskrider de tillåtna fyra metrarna från mark till taknock. Allt fler väljer att bygga med källare för att öka den totala ytan och vanligast är att de lägger källaren i suterräng.

Hur stort får ett attefallshus garage vara?

Även ett garage får max vara 30 kvadratmeter. På den ytan är det möjligt att komplettera garaget med lite förvaring och kanske en arbetsbänk. Du kan även ha ett loft på garaget för att förvara saker du inte behöver så ofta, till exempel säsongsartiklar.

Får man bygga flera olika attefallshus på tomten?

Ja, men den totala byggytan från alla husen får inte överskrida 30 kvadratmeter. Du kan alltså bygga ett separat litet boende och ett separat förråd så länge de inte är mer än 30 kvadratmeter tillsammans.

Måste man ha toalett i attefallshus?

Ja, du måste ha en toalett i ett attefallshus om det ska klassas som en komplementbostad. Väljer du att bygga en komplementbyggnad så behöver du inte installera en toalett.

Vad kostar ett vinterbonat attefallshus?

Om du bygger själv i lösvirke landar du på ungefär 10 000 kronor per kvadratmeter. Om du väljer ett nyckelfärdigt attefallshus så är de oftast redan vinterbonade om de ska användas som permanent boende – och landar då på 500 000 kronor och uppåt.

Vad är skillnaden mellan komplementbyggnad och komplementbostad?

En komplementbyggnads syfte får inte vara att bo permanent i det. Det går dock utmärkt att ha som gäststuga, garage eller förråd. En komplementbostad är ämnad att bo permanent i och har då högre krav på sig angående brandsäkerhet och tillgänglighet.

Sammanfattning

Som ni nu inser så finns det en uppsjö av olika attefallshus med lika många olika användningsområden, storlekar, planlösningar och design. Därför är det viktigt att först tänka igenom exakt vad ditt attefallshus ska användas till och hur grundförutsättningarna på tomten är. 

Vill du ha det till förvaring av ved, trädgårdsmöbler eller en bil eller behöver du hellre en bastu eller en paviljong att fika i? Du kanske istället föredrar att ha det till boende till någon familjemedlem eller eventuellt hyra ut det för att tjäna en slant utan att lyfta ett finger. 

Hur som helst så är de flesta oavsett anledning nöjda med de extra utrymme och eventuellt pengar du får när ditt attefallshus väl står färdigt på din tomt. Vi hoppas att du haft hjälp av denna guide och att den har fått allt att klarna lite när det gäller storlekar, form och användningsområden.

Källhänvisningar

Artikeln är publicerad av: