Kök till attefallshus 2024

I den här guiden hjälper vi dig med allt du behöver veta om kök i attefallshus. Vi har själva byggt ett attefallshus och har därmed genomfört processen av att rita upp och beställa kök som passar på en liten yta.

Kök till attefallshus

Innehåll i denna artikel

Allt fler väljer att bygga praktiska attefallshus, i synnerhet sedan några år tillbaka när den tillåtna gränsen höjdes från 25m2 till 30m2. Många modeller av attefallshus kommer med ett inbyggt sovloft, då den tillåtna takhöjden är hela 4 meter.

Tack vare detta finns det tillräckligt mycket golvutrymme för att unna sig ett välutrustad kök i  attefallshuset. 

I den här artikeln har vi sammanställt den viktigaste informationen tillsammans med de bästa tipsen för att se till att du får det perfekta köket i ditt attefallshus. Vi rekommenderar även att du läser vår stora guide för materialval i attefallshus.

Attefallshus kök

Det här bör finnas i ett attefallshus kök

Som vi tidigare sade finns det i de flesta fall tillräckligt med plats i ett attefallshus för att kunna göra ett kök som är både funktionellt och bekvämt. 

Även om du kanske inte har tänkt använda utrymmet mer än som gästhus, är det ändå värt att göra ett kök som fungerar rent praktiskt – det kommer dina gäster att uppskatta. 

Om ditt attefallshus är tänkt som en komplementbostad måste du följa den gällande normen för köksutrustning i bostäder. Här kommer en lista på det som ett standardkök måste innehålla enligt lag.

Ugn

En ugn är en oumbärlig del i de flesta kök, i synnerhet om ditt attefallshus kanske är tänkt som en tonårings första boende eller liknande. Här gör man enkelt mat för att inte tala om värma upp alla färdiglagade rätter. Ugn tar dessutom inte upp någon plats då den sitter under spisen, så det passar perfekt in i vårt compact living.

Kombinerad kyl & frys

Inget kök är komplett utan ett kylskåp och en liten frys. Även om det inte handlar om något storhushåll så behövs ett kylskåp för att kunna förvara de mest grundläggande matvarorna. En frys är perfekt för att kunna bunkra upp med lite enkla maträtter som är lätta att värma när man får besök.

Vask

RInnande vatten i ett kök är ett måste, så se till att du bereder plats för åtminstone en enkel diskho.

Ledig annonsplats

Vill ni synas inför besökare som letar efter tips för attefallshus?
Atterfallshus-Bolundare

Det här höjer levnadsstandarden

Hittills har vi pratat om köksutrustning som verkligen är nödvändig för ett permanentboende, men självklart finns det plats även i ett attefallshus för de där apparaterna som kan sätta lite guldkant på vardagen.

Diskmaskin

En diskmaskin säger väl ingen nej till? De är faktiskt ett bra sätt att spara vatten, så länge de körs fulla. Med detta i åtanke kan det vara lite överkurs om det bara är tänkt att användas som boende ett par helger om året. 

Däremot kan det vara en riktigt bra idé om husrummet kommer att användas relativt flitigt. Det finns små, kompakta diskmaskiner som passar det lilla hushållet perfekt.

Micro

En micro är alltid praktisk. Ett bra alternativ är att sätta micron på väggen så att du fortfarande kan nyttja den fulla bänkytan under.

Så byggde vi köket i vårt attefallshus

Kök i vårt attefallshus

Här ovanför ser du grafiken på vårt attefallshus kök. Ritningen är gjord med hjälp av IKEAs planeringsverktyg för kök

Vår målsättning med attefallshuset är att hyra ut det som långtidsboende och valde därför att försöka utrusta köket så bra som möjligt. I vårt kök finns det följande:

  • Kombinerad kyl och frys
  • Kombinerad ugn och micro
  • Diskmaskin (40cm bred)
  • Vask
  • Extra höga överskåp för mer förvaring

Kostnaden för köket på bilden:  57.333 kr

Krav och tillgänglighetsregler för kök i attefallshus

När man bygger ett attefallshus kan det vara bra att komma ihåg att det inte gäller samma regler beroende på om det ska användas som en komplementbostad eller som en komplementbyggnad (förråd, bastu, gäststuga etc). En bostad har enligt lag vissa krav på hur ett kök ska se ut som vi måste följa. 

Attefallshus ska även enligt lag vara tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga. Detta gör att man måste uppfylla vissa minimimått för framkomlighet, speciellt när det gäller kök och badrum.

Kökets totala bredd ska vara minst 180 cm

Detta är ett standardmått för bostäder upp till 35m2. Här är bredden av kyl och frys medräknad, så det är en kökslängd som går bra att få plats med exempelvis under ett sovloft.

Passage längs med köket ska vara 120 cm bred

Du får inte klämma in köket i ett område som är alltför litet, man måste ha plats för att kunna röra sig utan hinder med t.ex. en rullstol. Detta gör att normen för en kökspassage ligger på minst 120 cm.

Inspiration på kök i attefallshus

Här nedanför har vi samlat bilder online för att ge dig inspiration på köket i ditt attefallshus. Tänk på att lösningarna är oändliga om du själv ritar huset (med en arkitekt) jämfört med om du köper ett färdig paket.

Kök i attefallshus inspiration
Kök i attefallshus inspiration litet
Kök i attefallshus under loftet
Kök i attefallshus vid entren

Planlösningar på kök i attefallshus

Här nedanför kan ni se en enkel skiss av planlösningen på köket i vårt attefallshus. Se fler attefallshus ritningar.

Attefallshus kök planlösning

Vad kostar ett kök till attefallshus?

Som bekant finns det knappast någon övre gräns för vad ett kök kan kosta, även om det är litet och kompakt. Här ger vi dig exempel på både budgetvarianter med standardutrustning, men samtidigt av en bra och hållbar kvalitet, samt exklusivare köksmodeller.

Pris på kök från Ikea

Ett klassiskt, minimalistiskt standardkök från Ikea på 180 cm bredd kostar strax under 4.000 kr. Ingenting är mer praktiskt än Ikea om du vill kunna bygga med moduler och få ett baskök för en billig penning. Diskho med tillhörande vattenblandare är inkluderad i priset. Sedan tillkommer kyl och frys, spishäll, ugn, fläkt och eventuellt andra vitvaror du vill inkludera.

Pris på kök från Marbodal

Marbodal har designerkök, online har de inget prisexempel fullt så litet som endast 180 cm. Dock har de självklart flera kompakta varianter att erbjuda. Detta är ett alternativ för dig som kanske själv kommer att spendera mycket tid i attefallshuset, då priserna för ett litet kök utan vitvaror börjar från ca 45.000 kronor. För en mer exakt prisuppgift för precis den storleken du behöver rekommenderar vi att du kontaktar din närmaste återförsäljare.

Pris på kök från Ballingslöv

Precis som Marbodal erbjuder Ballingslöv designerkök av den absolut bästa kvaliteten. Det bästa du kan göra om du vill ha en rättvis uppskattning är att besöka din närmaste återförsäljare med de exakta måtten, då de inte har många prisuppgifter tillgängliga online utan exakta mått. Ett ungefärligt pris för ett litet kök börjar runt 40.000 kronor, exklusive vitvaror.

Vanliga frågor

Vilket är de billigaste köket du kan välja i ett attefallshus?

Om det är en budgetvariant du är ute efter är Ikea utan tvekan varuhuset du ska besöka. Med deras enkla, klassiska modulkök kommer du billigt undan samtidigt som du får ett praktiskt och funktionellt kök.

Får man ha kök i attefallshus?

Det är alltid tillåtet att ha ett kök i ett attefallshus, men om du bygger det som en komplementbostad är det inte bara tillåtet utan obligatoriskt. Det måste ha en bredd av minst 180 cm samt innehålla en kombinerad kyl och frys, en ugn, en spishäll samt en diskho. 

Vad kostar ett kök i ett attefallshus?

Om vi räknar på ett enkelt kök med den mest obligatoriska utrustningen måste du räkna med minst 10.000 kronor. Sedan kan du självklart inreda med små designerkök och vitvaror av bästa rang, då blir det utan problem 10 gånger mer.

Sammanfattning

Om du bygger ett attefallshus som en komplementbostad är det obligatoriskt enligt lag att installera såväl kök som badrum. Ett standardkök i en bostad upp till 35m2 måste vara minst 180 cm brett och innehålla en kombinerad kyl och frys, en spishäll, en ugn och en diskho. De billigaste köken till attefallshus hittar du hos Ikea.

Innan du väljer kök rekommenderar vi att du funderar över hur flitigt ditt attefallshus ska användas och av vem, för att lättare kunna avgöra om det är värt att investera lite mer i ett riktigt bra kök som fyller alla funktioner du önskar eller om standard varianten räcker gott.

Källhänvisningar:

Artikeln är publicerad av: