Uppvärmning av attefallshus 2024

I den här guiden hjälper vi dig att välja uppvärmning för ditt attefallshus. Vi har själva byggt ett attefallshus för uthyrning och går igenom våra tankar och vårt val av hur vi ska värma upp huset. Dessutom rekommenderar vi pumpar som du kan beställa online redan idag för att komma igång med installationen så snart som möjligt!

Uppvärmning attefallshus

Innehåll i denna artikel

Ett attefallshus är ett mycket praktiskt alternativ när du är i behov av lite mer utrymme – det kan fungera som alltifrån ett extra bostadshus till en gäststuga, garage, bastu, förråd eller varför inte ett hemmakontor till företagaren. 

Beroende på vad du ska använda ditt attefallshus till finns det mer eller mindre ekonomiska sätt att värma upp det, i den här artikeln får du en sammanfattning över de 6 bästa sätten så att du enkelt kan bestämma vad som passar bäst för just dig och dina behov!

Uppvärmning av attefallshus
Kartan här ovanför visar på ett ungefär driftkostnaden jämfört med installationskostnaden för några av de vanligaste alternativen när det kommer till uppvärmning av attefallshus. Kartan är grovt uppskattad - ska ej ses som rekommendation.

Vad ska attefallshuset användas till?

Beroende på hur du har tänkt använda ditt attefallshus finns det alternativ som är  mer eller mindre passande. Vi rekommenderar att du också tänker över vilken användning det ska ha i framtiden. 

När det kommer till uppvärmning så handlar det ofta om en relativt kostsam installation, så du vill inte behöva göra om den efter några år för att den inte längre passar dina behov.

Gäststuga eller permanentboende?

Om du har ett attefallshus som ska användas som en gäststuga, dvs att den bara kommer att vara bebodd periodvis, gör det inte så mycket om du har en högre driftkostnad på din uppvärmning. Det kan kännas onödigt att lägga mycket pengar på själva installationen om huset inte ska användas särskilt ofta.

När det däremot handlar om ett permanentboende kan en högre installationskostnad bli lönsam i längden så länge driftkostnaderna är låga. Vattenburen värme och luftvärmepump är populära alternativ för attefallshus som är bebodda året runt.

Uppvärmning av attefallshus - så kan du värma upp huset

Så värmer vi upp vårt attefallshus

Vi använder oss av tre olika värmekällor som tillsammans gav en låg installationskostnad och en relativt låg driftkostnad.

  • Luftvärmepump: Sitter placerad i stora delen av attefallshuset och värmer majoriteten av huset
  • Eldriven golvvärme: Installerad under klinker i badrummet för extra behagligt klimat när du går påett annars ganska kallt underlag. 
  • Eldrivet element: Fungerar som stödvärme i sovrummet/walk in closet. Här kan det bli kallt när dörren stängs och luftvärmepumpen in når in med uppvärmd luft.

Här nedanför kan du läsa mer om ett bra val när det gäller luftvärmepump:

Prisvärd luftvärmepump till attefallshus

Panasonic cz25wke
Panasonic cz25wke luftvärmepump för attefallshus

Annons

Luftvärmepump (luft-luft)

En luftvärmepump består av en utomhus- och en inomhusdel. Pumpen på utsidan tar värme från luften på utsidan och skickar sedan det till pumpen på insidan som förser bostaden med värme.

En luftvärmepump passar de flesta attefallshus och hushåll överlag. Du kan dessutom både värme och kyla bostaden med pumpen.

Passar bäst för...

En luftvärmepump passar både för gäststugor som permanentboenden. En luftvärmepump kan man kalla för ett bra allroundalternativ, något som passar de flesta behov. 

De har en låg driftkostnad, installationen är inte speciellt kostsam och den värmer upp huset snabbt. Temperaturen kan hållas stadig, och t.o.m. kontrolleras från mobilen om du vill.

Fördelar

Luftvärmepumpar är ett utmärkt alternativ för dem som vill värma upp sina attefallshus. De ger inte bara en effektiv och miljövänlig uppvärmningslösning, utan kan också bidra till att spara pengar på elräkningen. Den håller dessutom huset fritt från mögel och fukt, samt kan ställas om för att kyla ner utrymmet under varma dagar.

Nackdelar

Se till att välja en modell med en låg ljudnivå för att inte bli störd i bostadshuset. Luftvärmepumpar fungerar sämre när utomhustemperaturen blir väldigt låg, vilket kan vara bra att tänka på beroende var i landet du bor. Kom också ihåg att du inte kan värma upp varmvatten med en luftvärmepump.

Prisvärd luftvärmepump till attefallshus

Panasonic cz25wke
Panasonic cz25wke luftvärmepump för attefallshus

Annons

Luft-vattenvärmepump

En luft-vattenvärmepump överför energin från utomhusluften till husets vattenurna värmesystem. Den värmen dessutom upp tappvattnet. Pumpen fungerar lika bra när det är minusgrader.

Passar bäst för...

En luft-vattenvärmepump passar bäst för ett attefallshus som skall användas som permanentboende. Var beredd på dyra kostnader för inköp och installation, men i det långa loppet kan du spara upp till 70% av dina värmekostnader om vi jämför med vattenburen elvärme.

Fördelar

  • Driver både varmvattenberedaren och radiatorerna i ett attefallshus utan problem.
  • Effektiv uppvärmning som kommer att spara pengar till dig i det långa loppet.

Nackdelar

  • Priset: Även de mindre modellerna kräver en stor investering, så det är endast ett alternativ om du har möjligheten att tänka långsiktigt.
  • Buller: Utomhusdelen för ofta en del oväsen, så tänk på både dig själv och grannarna.

Prisvärd luft-Vattenvärmepump till attefallshus

Panasonic Aquarea J 5kW

Annons

Golvvärme (vattenburen)

Vattenburen golvvärme är slingor som installeras under golvet. Dessa alstrar sedan värme genom att varmt vatten passerar genom slingorna.

Passar bäst för...

Golvvärme passar bäst för attefallshus som ska användas som permanentboende då det tar lång tid att värma upp huset efter att det inte har varit uppvärmt.

Om du har en luft-vatten värmepump är det är bra val att ansluta vattenburen golvvärme till den. Det innebär då att själva installationskostnaden för det blir mycket dyr.

Fördelar

  • Vattenburen golvvärme är energieffektivt. 
  • Ofta kan man sänka temperaturen i rummet lite så länge man håller sig varm och skön om fötterna. 
  • Bra för små utrymmen i den bemärkelsen att man inte behöver skrymmande element som tar plats.
  • Fördelar värmen på ett bra sätt.

Nackdelar

  • Kräver bra golvisolering, annars kan energiförbrukningen öka istället för att minska.
  • Det är inget snabbt sätt att värma upp ditt attefallshus.
  • Om det inte är i drift och temperaturen sjunker väldigt lågt riskerar du att det fryser i ledningarna.

Ledig annonsplats

Vill ni synas inför besökare som letar efter tips för attefallshus?
Atterfallshus-Bolundare

Golvvärme (el)

Eldriven golvvärme är värmekablar som placeras under golvet. Dess alstrar sedan värme genom golvet från det att kablarna värms upp. Tack vare ett högre motstånd i kablarna, jämfört med vanliga elkablar, så flyter strömmen trögare och alstrar därmed mer värme.

Passar bäst för...

Eldriven golvvärme passar bäst för dig som ska använda attefallshuset som en gäststuga. Eldriven golvvärme sprider snabbt en skön värme runt om i attefallshuset. Om du använder den till permanentboende ska du förbereda dig på en hög elräkning, men om du bara använder det periodvis är det ett bra alternativ som inte blir alltför dyrt. 

Om du ändå vill använda eldriven golvvärme till permanentboendet kan det vara en bra idé att installera några solpaneler som kan hjälpa till med elförbrukningen.

Fördelar

  • Snabbare uppvärmning jämfört med den vattenburna varianten.
  • Det är billigare och enklare att lägga in jämfört med vattenburen golvvärmen.
  • Ger en jämn värme 
  • Snyggt och elegant då du inte behöver några synliga rör eller element.
  • Behaglig känsla att gå på.

Nackdelar

  • Elektrisk golvvärme innebär dyra driftkostnader.
  • Det krävs en elektriker för att installera.
  • Du kan inte byta värmekälla i efterhand (du kan dock lägga till en t.ex. luftvärmepump i efterhand).

Ledig annonsplats

Vill ni synas inför besökare som letar efter tips för attefallshus?
Atterfallshus-Bolundare

Radiatorer (vattenburna element)

Ett vattenburet element (radiator) skapar värme genom att vatten cirkulerar genom elementets rörsystem. Vattnet värms upp av t.ex. en luft-vattenvärmepump.

Passar bäst för...

Radiatorer, även kallade element, passar bäst för attefallshus med en luft-vatten värmepump, då de utnyttjar varmvattnet till fullo och skapar då en uppvärmning till låg driftkostnad.

Fördelar

  • Mer ekonomiska än eldrivna element.
  • Låga driftkostnader.
  • Låga installationskostnader för själva elementen (luft-vatten värmepumpen är dock dyr)

Nackdelar

  • Du måste ha ett varmvattensystem, så det är inget bra alternativ för det tillfälliga gästhuset.
  • Du förlorar väggutrymme.
  • Kostsam installation om du inte redan har möjlighet att koppla på till ett befintligt varmvattensystem på fastigheten.

Ledig annonsplats

Vill ni synas inför besökare som letar efter tips för attefallshus?
Atterfallshus-Bolundare

Radiatorer (eldrivna element)

Eldrivna element (radiatorer) består en olja (t.ex. rapsolja) som värms upp och alstrar då en jämn och bra värme från elementet. En del eldrivna radiatorer innehåller inte olja och ses ofta som sämsta alternativet.

Passar bäst för...

Eldrivna element, också kallade radiatorer, passar bäst för attefallshuset som ska användas som gäststuga.

De är väldigt praktiska då de inte kräver någon installation – bara att ställa på plats och att sätta i vägguttaget. Däremot är de inte speciellt effektiva om du ska värma upp huset även under de kalla årstiderna, och värmen sprids inte speciellt jämt.

Fördelar

  • Ingen installation krävs (du kopplar bara in radiatorn i ett vägguttag).
  • Värmer upp utrymmet snabbt.
  • Mycket låg inköpskostnad.

Nackdelar

  • Drar mycket el under de kalla månaderna.
  • Tar upp värdefullt utrymme på antingen golv eller vägg

Så mycket el drar ett attefallshus

Alla attefallshus drar olika mycket el beroende på flera olika faktorer och användningsområden. Exempel på dessa faktorerna är:

  • Isoleringsmängd av huset
  • Kvalité på fönster och dörrar
  • Används stugan som permanent bostad eller bara ibland

Som du förstår så varierar det mycket. Vi kommer att uppdatera den här sektionen när vi själva vet hur mycket el som förbrukas i vårt attefallshus efter första året. Vi utgår från att det drar cirka 2.000-5.000 kWh per år.

Driftkostnad för värme i ett attefallshus

Driftkostnad för värme i ett attefallshus som används som permenent boende ligger på cirka 6.000-10.000 kr per år beroende på många olika faktorer. Summan ska ses som riktlinjer och kan skilja sig markant i vissa lägen.

Tips för att sänka driftkostnaderna

Vi vill alla kunna minimera driftkostnader i våra hem. Här nedanför går vi igenom våra bästa tips för att sänka kostnaderna vid uppvärmning av attefallshuset. En stor del handlar om att välja rätt material för attefallshuset.

Våra 4 bästa tips för att sänka driftkostnaden i attefallshus:

  1. Isolera attefallshuset på rätt sätt
  2. Välj vattenburen värme
  3. Välja bra fönster för extra bra isolering
  4. Sänk eller stäng av värmen när huset inte används

1. Isolera attefallshuset på rätt sätt

Vårt skandinaviska klimat ställer höga krav på isoleringen, och detta gäller även för attefallshus. Mineralull i väggar och tak är det vanligaste materialet precis som i vanliga bostadshus, helst 300 mm tjock. Läs mer om isolering i attefallshus.

2. Välj vattenburen värme

Vattenburen värme har en hög installationskostnad, men sedan är driftkostnaderna väldigt låga. Detta är det antagligen det bästa långsiktiga alternativet om du har ett attefallshus som är bebott under större delen av året.

3. Välj bra fönster för extra bra isolering

Bra fönster är oerhört viktiga för en effektiv isolering. Vanliga tvåglasfönster går bra om du ska använda ditt attefallshus som ett gästhus eller ett förråd, men om det ska bebos under vintern släpper dessa fönster ut alldeles för mycket värme. Var i så fall beredd på högre uppvärmningskostnader när temperaturen sjunker. Treglasfönster ger en mycket effektivare isolering, vilket gör dem till det bästa valet för ett permanentboende.

4. Sänk eller stäng av värmen när huset inte används

Ett klassikt spartips som aldrig går ur tiden är att stänga av värmen medan huset inte används. Om du har vattenburen golvvärme och temperaturen är väldigt låg kan du nöja dig med att sänka värmen istället för att stänga av den helt och hållet, du vill nämligen inte riskera att ledningarna fryser.

Vanliga frågor om uppvärmning i attefallshus

Får man ha kamin i attefallshus?

Ja, du får installera en kamin i attefallshus. En braskamin är bra när man vill ha huset uppvärmt snabbt, så om huset bara ska ha inneboende periodvis är det ett bra alternativ. Kom ihåg att en braskamin å ena sidan innebär en låg driftkostnad, men å andra sidan en dyr installationskostnad.

Hur mycket el drar attefallshus?

Det beror såklart på många olika faktorer – typ av uppvärmning, vilka hushållsapparater som används, var i landet du bor, isolering osv, men räkna med cirka 2000-5000 kWh.

Finns det små luftvärmepumpar till attefallshus?

Ja det finns det. Små värmepumpar som är speciellt anpassade till små utrymmen med en liten luftvolym är ett mycket bra val för att várma upp ett attefallshus då de håller driftkostnaderna nere.

Vad kostar det att värma upp ett attefallshus?

Det beror alldeles på vilken typ av uppvärmning du har valt att använda dig av och hur mycket det används. Med informationen vi har gett dig ovan gällande vilka alternativ som passar bäst för vilken typ av attefallshus och vilka som är mest energisnåla kan du göra en uppskattning för just dig och dina behov.

Sammanfattning

Det viktigaste faktorn när du bestämmer dig för hur du ska värma upp din attefallare är vilken användning du har tänkt att utrymmet ska ha. Om det är ett permanentboende du ska bygga är det värt att spendera lite mer pengar på installation så länge driftkostnaderna är låga. 

Om det är tänkt som ett gästhus eller liknande som bara kommer att användas periodvis kan du unna dig en elektrisk uppvärmning då det är enkelt att stänga av då det inte används, är relativt billigt i inköp och värmer snabbt upp utrymmet.

Vi rekommenderar att du tänker så långsiktigt som möjligt så att systemet du väljer för uppvärmning är det bästa för dina behov både idag och i framtiden.

Källhänvisningar:

Artikeln är publicerad av: