Tak till attefallshus 2024

I den här guiden hjälper vi dig med allt du behöver veta när du ska välja rätt tak till attefallshus. Vi har själva byggt ett attefallshus och här nedanför går vi igenom de tre vanligaste taken, deras fördelar och exempel på priser.

Tak attefallshus

Innehåll i denna artikel

Nu när du har bestämt dig för att införskaffa ett attefallshus rekommenderar vi att du tar dig en rejäl funderare på vilket material du ska använda dig av till taket. 

Taket på ett attefallshus är inte det roligaste, då det i många fall är något som knappt syns, men det är förmodligen den viktigaste beståndsdelen. 

Ett tak är det som ser till att ditt hus står emot väder och vind, och att det kommer att hålla sig i ett bra skick under många år framöver.

I den här artikeln ger vi dig en komplett sammanfattning över all du behöver veta för att välja det bästa taket till ditt attefallshus, inklusive ungefärliga prisuppgifter så att du enkelt kan se vad som passar in i din budget.

Papptak och takpapp attefallshus

Papptak och takpapp till attefallshus

Fördelar

Ett papptak är absolut inte något dåligt alternativ för att lägga på ditt attefallshus. Materialet är prisvärt och håller relativt länge. Det är också enkelt att montera för dig eller hantverkaren som bygger huset.

Nackdelar

Ett billigt tak som detta kan bli ett dyrt tak om det inte läggs på rätt sätt. Som vi nämnde bland fördelarna krävs det en kraftig lutning för att ett papptak ska fylla sin funktion.

Ledig annonsplats

Vill ni synas inför besökare som letar efter tips för attefallshus?
Atterfallshus-Bolundare
Tegeltak taktegel och takpannor attefallshus

Tegeltak, tegelpannor och takpannor till attefallshus

Fördelar

Inget skriker svenskt byggnadstradition såsom ett tegeltak. När ett material har varit byggarnas favorit generation efter generation kan du vara säker på att det är ett bra val. Tegelpannor är gjorda för att hålla. Beroende på vilket lutning du vill ha på ditt tak finns det olika typer av pannor som passar olika bra, men det finns ett tegel som passar perfekt till varje tak.

Nackdelar

Det finns egentligen inga nackdelar med tegel. Det är den tyngsta typen av tak, men så länge du har använt dig av korrekta reglar till takkonstruktionen är vikten inget du behöver oroa dig för. Det är det dyraste alternativet, men en billig och miljövänlig variant är att hålla utkik efter rivningshus med tegelpannetak.

Ledig annonsplats

Vill ni synas inför besökare som letar efter tips för attefallshus?
Atterfallshus-Bolundare
Plåttak och takplåt attefallshus

Plåttak och takplåt till attefallshus

Fördelar

Ett plåttak på ditt attefallshus är ett bra allround alternativ. Det är billigare än ett tegeltak, och du behöver inte en lika kraftig stomme heller då det väger betydligt mindre. Precis som när det gäller papptak krävs det en del lutning för att det ska bli funktionellt, minst 14 grader är fackmannens expertisråd.

Nackdelar

Att lägga ett plåttak kan verka enkelt, men skenet bedrar. Det är oerhört viktigt att skarvarna blir helt täta, och det gäller att göra ett bra grundarbete för bästa resultat.

Ledig annonsplats

Vill ni synas inför besökare som letar efter tips för attefallshus?
Atterfallshus-Bolundare

Viktiga faktorer när du väljer tak till attefallshus

Här är tre av de viktigaste faktorerna du bör tänka på när du väljer tak till ditt attefallshus:

  1. Huset kan byggas 4 meter högt och med flackt tak – ser du ens taket?
  2. Ett materialval som du enkelt kan spara pengar på
  3. Lite lutning på taket ger dig mer utrymme för ett sovloft

Huset kan byggas 4 meter högt och med flackt tak – ser du ens taket?

Du kommer inte alltid att se taket på ett attefallshus, men det är viktigt att komma ihåg att takets främsta funktion är att skydda huset och hålla fukten ute. Den estetiska funktionen är trots allt sekundär. Därför är papptak många gånger det första valet för de som bygger ett attefallshus.

Ett materialval som du enkelt kan spara pengar på

Just eftersom att taket många gånger inte syns på ett attefallshus är det en del där många försöker spara in lite slantar. Plåt och papp ger praktiska tak till bra pris, utan tvekan. Glöm inte att även ordentligt med isolering kan hjälpa dig att spara pengar.

Lite lutning på taket ger dig mer utrymme på ett sovloft

Varför pratar vi då om att lutningen på taket inte får vara för liten om du vill installera ett tak av papp eller plåt – alla har väl en ordentlig lutning på sina takkonstruktioner? När det kommer till just attefallshus hör det faktiskt till vanligheterna att man letar efter en så liten lutning som möjligt. I och med att maximal takhöjd är 4 meter vill de flesta ha lite extra utrymme för sitt sovloft, så här är det viktigt att du väger fördelar mot nackdelar innan du bestämmer dig.

Skärmtak på attefallshus - max 15 kvm

Attefallshus regler storlek och avstånd

Ett skärmtak är ett fritt tak över en dörr eller en entré som sitter ihop med fasaden. Det krävs inget bygglov för ett skärmtak till ditt attefallshus, men du måste komma ihåg att den totala ytan för ett skärmtak på fastigheten – dvs inkluderat ditt nuvarande bostadshus – är max 15 m2. 

Om du i nuläget har ett rejält skärmtak över din ytterdörr betyder det alltså att du inte kan bygga över attefallshusets entré.

Vanliga frågor

Vilket material på taket på ett attefallshus är billigast?

Det billigaste taket till ett attefallshus är ett papptak. Så länge du ser till att det blir ordentligt tätt i skarvarna kommer ditt papptak att hålla alldeles utmärkt och dessutom är det billigt att bygga och montera.

Hur lite lutning kan jag ha på ett attefallshus tak?

Du kan ha så lite som 2-3 graders lutning på ditt tak, men det kräver att du satsar på en lite bättre kvalitet av papptak. Stirra dig inte blind på loftutrymmet, se till att du hittar en gyllene medelväg mellan det praktiska och det eftertraktade extra utrymmet. 

Hur mycket lutning kan jag ha på ett attefallshus tak?

Det finns inga regler för maximal lutning på ett tak. 45 grader är vanlig lutning på ett bostadshus, men anledningen till att attefallshus ofta har betydligt mindre är för att maximera loftutrymmet.

Får man ha takterrass på attefallshus?

Du får bygga en takterass på ditt attefallshus, men totala byggnadshöjden får fortfarande max vara 4 meter.

Sammanfattning

När det kommer till takbeläggningen på ditt attefallshus är det viktigt att ta med takets lutning i beräkningarna. Många letar efter så plana tak som möjligt för att få till lite extra utrymme under loftet, och då är oftast papptak ett bättre – och billigare – alternativ än plåt. 

Tegeltak passar bra på de flesta hus, så länge takkonstruktionen står pall för den extra vikten, men frågan är om du tycker att det är värt det då taket många gånger inte syns. Tänk på att takets lutning behöver vara ett visst antal grader för att använda tegelpannor.

Vi hoppas att den här artikeln har gett dig den informationen du behöver för att kunna göra rätt val för taket på just ditt attefallshus!

Källhänvisningar:

Artikeln är publicerad av: