Platta på mark till attefallshus 2024

I den här guiden hjälper vi dig med allt du behöver veta om att bygga en platta på mark som grund för attefallshus. Vi har själva byggt ett attefallshus på en betongplatta. Här nedanför går vi igenom fördelar med en platta på mark och steg för steg hur du bygger en.

Platta på mark till attefallshus

Innehåll i denna artikel

När du väl har bestämt dig för att bygga ett attefallshus så är en bra grund en av de viktigaste delarna för att bygget ska lyckas. Inte bara för att undvika problem med sättningar, utan även för att inte behöva stå ut med kalla golv och höga räkningar för uppvärmning. 

Beroende på vilken typ av mark huset ska stå på passar olika typer av husgrunder bättre än andra 

Ett av de mest populära alternativen är en platta på mark, och det ska vi titta lite närmare på i den här artikeln. Vi går igenom vilka hustyper det passar till, fördelar respektive nackdelar med den här typen av grund, ungefärliga priser och allt annat du behöver veta!

Platta på mark attefallshus bolundare

Vad är en platta på mark?

En platta på mark är en grund som placeras direkt på marken. Plattan består av betong och isoleras med hjälp av cellplast för att ge bästa isoleringsresultat i det framtida attefallshuset som ska stå ovanpå. 

Marken under betongplattan behöver schaktas och fyllas med bl.a. makadam som sedan ska paddas. Efter det placeras ett lager med finare grus som plattan sedan ska gjutas på.

Vad kostar en platta på mark för ett attefallshus?

En gjuten platta på mark som är 30 kvadratmeter kostar omkring 120.000 kr. Observa att det är priset för själva plattan – markarbete, bortforsling av jord, golvvärme osv är inte inkluderade. 

Vårt markarbete som gjordes inför att vi göt vår platta på mark till attefallshuset kostade cirka 100.000kr. Men viktigt att väga in då var att det inkluderade grävarbeten och material för att koppla på avlopp (cirka 25 meter) och vatten (ca 10 meter). Se bild här nedanför.

I priset ingick även bortforsling av snårigt förväxt buskage som tog upp hela platsen där huset placerades och jordmassorna för markarbetet i sin helhet.

Platta på mark attefallshus avlopp
Bild som visar ett par meter av vår utgrävning för att kunna koppla på avloppet till attefallshuset.

Markens förutsättningar

För att platta på mark ska vara det bästa alternativet krävs det att marken där huset ska stå är så platt som möjligt och inte lutar. Om marken är ojämn eller sluttar kan du fortfarande använda dig av en platta på mark, men det kommer att krävas betydligt mer markarbete som gör att kostnaden stiger.

Material och mängd

Under en gjuten betongplatta bör du lägga ett lager ren makadam. Detta lager bör vara minst 15 cm och väl komprimerat, och fungerar som en fuktspärr mellan betongen och marken. Även dräneringsrör runt omkring kan vara nödvändiga om marken inte släpper igenom vatten på ett bra sätt.

Ovanpå makadamen läggs ett lager av isolering, oftast cellplast men även andra varianter kan förekomma. Sedan gjuter man en betongplatta ovanpå detta, med en tjocklek på minst 8 cm. 

Många väljer att lägga in golvvärme i en betongplatta. Fördelarna med det är att det hjälper till att hålla fukten borta samtidigt som ger ett trevligt inomhusklimat och håller kostnaderna för uppvärmning nere.

Ledig annonsplats

Vill ni synas inför besökare som letar efter tips för attefallshus?
Atterfallshus-Bolundare

Fördelar med platta på mark

  • Detta är den mest populära typen av husgrund till attefallshus, framförallt eftersom den är väldigt låg. Då attefallshus har en maxhöjd på 4 meter kan man verkligen ta vara på den takhöjden när man använder sig av en platta på mark.
  • Den minskar risken för sättningar då den är gjord i ett enda stabilt stycke.
  • Du kan enkelt installera golvvärme i den här typen av husgrund.
  • Bra isolering ger mindre kostnader för uppvärmning, så det är lönsamt i det långa loppet.

Nackdelar med plintgrund

  • Om det krävs mycket markarbete är det inte en kostnadseffektiv grun för små hus som attefallare.
  • Generellt sett det dyraste (men förmodligen också bästa) alternativet
  • Till nyckelfärdiga hus som kommer med ett färdigt bjälklag är det inte ett bra alternativ.
  • Stor åtgång av betong.

Ledig annonsplats

Vill ni synas inför besökare som letar efter tips för attefallshus?
Atterfallshus-Bolundare

Vad består en platta på mark av?

En platta på mark består av flera olika komponenter, inte bara betong. Här får du en kort beskrivning för att se upplägget.

Kantelement

Kantelement utgör kanten på en husgrund. Syftet med kantelementet är att det ska bära upp byggnadens laster, samtidigt som det skyddar mot både fukt och radon. På denna kant lägger man sedan isolering, armering och betong när man gjuter.

Cellplast

Cellplast är ett annat namn för frigolit, och det är det man lägger som isolering ovanpå makadamen innan man gjuter ovanpå. Dess främsta syfte är värmeisolering och att skydda mot fukt.

Golvvärme

Golvvärme kan med fördel gjutas in i plattan. Med golvvärme har du ett extra skydd mot fukt och en garanti för att ditt golv alltid kommer att vara varmt och skönt för fötterna. Den läggs ovanpå cellplasten.

Vi valde att inte installera golvvärme – här kan du läsa mer om hur vi väljer att värma upp attefallshuset.

Armering

Man lägger ner armeringsjärn i betongplattan för att öka dess stabilitet och hållbarhet.

Sektioner

När man gjuter en platta mot mark ska man helst ta dit en betongbil och gjuta alltsammans på en gång. Om du faller för frestelsen att dela upp plattan i sektioner och gjuta en bit i taget kommer du oundvikligen att få skarvar och konstruktionen blir mindre stabil.

Andra alternativ som grund till attefallshus

Olika typer av attefallshus och olika typer av förutsättningar gör att olika sorters grunder passar bäst för just olika tillfällen. Här nedanför listar vi de populäraste. Läs vår stora guide om olika grunder till attefallshus.

Plintgrund

En plintgrund är ett bra val de gånger ett hus ska stå på en berggrund, en väldigt ojämn och/eller stenig mark samt när marken lutar. Det passar också bra till hus som kommer med ett färdigt bjälklag. Här gjuter man plintar på plats eller så köper man färdiga, och på dessa kommer sedan huset att vila. Detta är en ekonomisk husgrund, med nackdelen att den är hög så att du går miste om en del av takhöjden i ditt attefallshus. Läs mer om plintgrund till attefallshus.

Krypgrund

En krypgrund är ett mycket bra alternativ till ett färdigbyggt hus som kommer med färdigt bjälklag. Det är kostnadseffektivt och skyddar väldigt bra mot fukt. Det är även enkelt att installera vatten och avlopp i utrymmet som skapas under huset.

Hybridgrund

En hybridgrund är en mix av krypgrund och platta mot mark. Du har en bärande kant av betong runt omkring huset, som sedan fylls med isolering. Det ger mindre arbete då det inte behövs gjutas lika mycket, och du kan göra ett tunnare bjälklag då grunden redan är bra isolerad.

Ledig annonsplats

Vill ni synas inför besökare som letar efter tips för attefallshus?
Atterfallshus-Bolundare

Vanliga frågor

Vad kostar en platta på mark per kvadratmeter?

Priset per kvadratmeter ligger i snitt på ca 2000-3000 kr. Var noga med att kontrollera vad din offert inkluderar, det kan tillkomma kostnader för t ex markarbete, bortforslande av jord osv. Golvvärme tillkommer också om du bestämmer dig för det.

Vad ingår i en platta på mark för ett attefallshus?

I en platta på mark är det själva husgrunden som är inkluderad. Det är viktigt att du tar dit en fackman som kan studera marken innan konstruktionen inleds.

Måste man ha bygglov för en betongplatta?

Nej, du behöver inget bygglov för att gjuta betong på din tomt. Däremot behöver du ett startbesked från kommunen innan du bygger ditt attefallshus. Ansök därför om det innan du gjuter plattan så du vet att du får bygga huset på det sätt som ni önskar.

Kan man gjuta en platta på mark för attefallshus själv?

Man kan göra allt förarbete själv, men det är att rekommendera att du hyr in en betongbil för själva gjutningen. Om du gör det själv måste det göras i sektionen, och då uppstår det skarvar som försvagar plattans hållbarhet.

Hur tjock platta ska anläggas för attefallshus?

En armerad betongplatta för ett attefallshus måste vara minst 8 cm tjock.

Sammanfattning

En platta på mark är en mycket populär husgrund för attefallshusen då den är väldigt låg och därmed tillåter maximalt utrymme för sovloftet. 

Plattan ger bra isolering, och du kan med fördel lägga in golvvärme direkt i plattan. Var bara noga med att själva markarbeten och grunden blir noggrant utförda så att du inte får några framtida problem med fukt. 

En ordentligt gjord platta på mark kommer att tillåta dig att njuta av din attefallare under många år framöver!

Källhänvisningar:

Artikeln är publicerad av: