Plintgrund till attefallshus 2024

I den här guiden hjälper vi dig med allt du behöver veta om att bygga en plintgrund för attefallshus. Vi har själva byggt ett attefallshus och rekommenderar alla som vill skapa en passiv inkomst att göra detsamma. Här nedanför går vi igenom fördelar med en plintgrund och steg för steg hur du bygger en.

Plintgrund attefallshus

Innehåll i denna artikel

Inget hus är stadigare än grunden det står på, heter det ju, och detta gäller naturligtvis även för attefallshus. 

Målet med den här artikeln om plintgrunder är att ge dig all nödvändig information för att ditt nya attefallshus ska stå stadigt undet hela sin livstid. 

Vi ger dig de olika varianterna kompletta med tillvägagångssätt och ungefärliga priser, så att du enkelt kan se vad som passar bäst med din tid och med din budget.

Plintgrund till attefallshus

Vad är en plintgrund?

En plintgrund för ett attefallshus innebär att husets grundbalkar står på ett stöd av plintar, som därmed bär upp hela husets vikt. Plintarna till grunden kan du med fördel gjuta själv på plats, men de går även att köpa färdiga.  

En av nackdelarna med plintgrund just till attefallare är att maxhöjden på detta aldrig får överstiga 4 meter. Plintarna är högre än andra typer av grunder, vilket innebär att du kommer att gå miste om lite takhöjd i huset. 

Här kan du läsa om andra grunder till attefallshus.

Vad kostar en plintgrund för ett attefallshus?

En plintgrund för attefallshus kostar cirka 40.000-100.000 kr  beroende på markförhållanden om du anlitar en firma som fixar jobbet. 

1500-2500 per m2 är ett rättvist genomsnittspris. Mycket beror på om det krävs transporter för att frakta bort markfyllnad och hur lång tid maskinerna behöver finnas på plats. 

Om du är händig och kan göra det själv är plintgrunder ett mycket ekonomiskt alternativ då själva materialkostnaden är låg.

Markens förutsättningar

Plintgrund är ett mycket bra val när huset ska stå på ett berg eller om marken lutar mycket. Om ditt attefallshus inte står på ett berg måste du gräva dig ner till tjälfritt djup, och då innebär det ett ganska stort markarbete. Plintarna måste stå på antingen berg, pålar eller utbredda grundplattor.

Öppen eller stängd

En plintgrund kan antingen göras öppen eller stängd. En öppen grund ger luften möjlighet att passera fritt under huset, men estetiskt är det snyggare med en stängd grund som man sätter in ventiler i.

Ledig annonsplats

Vill ni synas inför besökare som letar efter tips för attefallshus?
Atterfallshus-Bolundare

Fördelar med plintgrund

  • det är det mest ekonomiska alternativet
  • det är relativt enkelt att bygga
  • om ditt hus ska stå på berg är det utan tvekan det bästa alternativet

Nackdelar med plintgrund

  • om ditt hus inte står på berg krävs det mycket markarbete för att komma ner till den tjälfria marken som behövs för att ställa plintarna på
  • du går miste om en del av höjden på ditt hus

Ledig annonsplats

Vill ni synas inför besökare som letar efter tips för attefallshus?
Atterfallshus-Bolundare

Bygga plintgrund själv till attefallshuset

Att själv bygga en plintgrund till attefallshuset är inga problem för den händige. Om du själv kan göra jobbet får du en husgrund som är både billig och stadig. Här ger vi dig en snabb beskrivning på hur du enklast kan gå tillväga.

Steg 1: Gjut plintarna utan balkskor

Den första dagen på ditt bygge gjuter du fast ihåliga rör i marken. Försök att få dem i en rak linje, men om du inte riktigt lyckas är det inte hela världen. Här ska nämligen våra balkskor sedan gjutas fast.

Steg 2: Gjut fast balskor i hörnpunkterna

Under dag nummer två gjuter du fast en balksko i vardera hörnet.

Steg 3: Gjut fast resterande balkskor

Under den tredje och sista dagen av din byggnation av plintgrunden gjuter du fast de återstående balkskorna i respektive rör, efter att först ha skruvat fast dem i syllen.

Andra alternativ som grund till attefallshus

Om ditt hus inte står på berg eller mark som lutar väldigt mycket, finns det andra alternativ till husgrund som fungerar mycket bättre.

Platta på mark

En gjuten betongplatta på marken där huset ska stå är ett mycket bra val av grund till en attefallare, då betongplattan ger en stadig och stabil grund som kommer att hålla i det långa loppet. 

Den är också låg, vilket tillåter dig att maximera takhöjden på ditt attefallshus utan att överskrida de tillåtna 4 meterna. Den är dessutom snygg och ger dig möjligheter att installera golvvärme. Läs mer om gjuten platta på mark för attefallshus.

Krypgrund

En krypgrund är ett utmärkt val till ett nyckelfärdigt attefallshus. Det innebär att en grund bestående av betongbalkar bär upp huset, och under skapas ett kryputrymme där du sedan kan installera rör för avlopp och vattenledningar. 

Det som är viktigt att tänka på vid krypgrunder är att husets grundbalk måste vara ordentligt isolerad så att du inte ska få problem med fukt längre fram.

Hybridgrund

Namnet hybridgrund kommer utav att denna grund är en kombination av en krypgrund och en platta på mark. Istället för att gjuta plattan med betong har man bärande balkar som bär upp huset som man sedan isolerar ordentligt. 

Detta är en väldigt prisvärd grund som dessutom inte kräver någon betong vilket gör den både ekonomisk och miljövänlig. Den behöver heller inte ventileras och kräver ingen avfuktare.

Ledig annonsplats

Vill ni synas inför besökare som letar efter tips för attefallshus?
Atterfallshus-Bolundare

Vanliga frågor

Hur djupt måste jag gräva för plintarna i en plintgrund?

När du gör en plintgrund måste du gräva dig ner till tjälfritt djup. Det kan röra sig om mellan 90-200 cm beroende på var i Sverige du bor. Alternativet är att använda sig av markduk och makadam i hålen.

Kan jag göra en plintgrund på berg och stenig mark?

En plintgrund passar alldeles utmärkt för berggrund som stenig mark. Då behöver du knappt göra något markarbete.

Ger en plintgrund bra isolering i attefallshuset?

Mellan plintarna och själva huset bör du ha minst 20 cm mellanrum. Att luft kan cirkulera fritt är ett bra steg mot att undvika problem med fukt. Vi rekommenderar att du isolerar golvet i ditt attefallshus ordentligt så att golven inte ska bli kalla.

Hur långt avstånd mellan plintarna?

Det rekommenderade avståndet ligger mellan 70-80 cm mellan plintar när det gäller en husgrund.

Måste plintarna grävas ner till frostfritt djup?

Det är idealet. Om det inte är möjligt kan du lägga markduk i hålet och ett dränerande lager av makadam i botten av hålet. Detta hindrar vatten att komma i kontakt med plinten, och ger plinten utrymme att expandera.

Sammanfattning

En plintgrund är ett utmärkt alternativ till ditt attefallshus om detta står på en berggrund, en stenig eller ojämn mark som lutar. Om ditt attefallshus inte är tänkt som ett permanentboende är det ett billigt och praktiskt alternativ även här. 

Det är markarbetet som avgör hur mycket din plintgrund kommer att kosta om du anlitar hantverkare för att utföra jobbet, Ifall du själv kan ta dig an projektet kommer du komma mycket billigt undan då materialkostnaderna är låga.

Var dock beredd på att gå miste om en del av höjden på din attefallare, då plintarna är den högsta typen av husgrund.

Källhänvisningar:

Artikeln är publicerad av: