Låna med Sambla

Hur mycket kan man låna på sin fastighet för att bygga attefallshus?

Att bygga ett attefallshus på sin tomt kan vara ett härligt sätt att öka både bostadsvärdet och livskvaliteten. Det kan också vara en väg till en extra inkomst om du planerar att hyra ut ditt attefallshus. Att finansiera ett sådant projekt kan dock vara en utmaning för många, särskilt om man inte har sparat tillräckligt med pengar för att bekosta det hela själv. Här hjälper Sambla oss att reda ut hur man kan belåna sin fastighet för att bygga ett attefallshus.

För vår del så lånade vi ganska exakt 50% av den totala kostnaden för att bygga vårt attefallshus. Det innebar i runda slängar att vi betalade 500.000 kr själva och lånade 500.000 kr på vår fastighet.

Populärt med attefallshus

Att bygga ett attefallshus på tomten är populärt bland husägare i hela landet. Det kan användas som gäststuga, bastu eller förråd – eller också som en självständig bostad.

På så sätt är ett attefallshus ofta en bra investering, då det kan leda till en extra inkomst för dig som ägare samtidigt som det ökar värdet på fastigheten.

Attefallshus är dock inte gratis, många gånger kan de kosta flera hundra tusen kronor beroende på vilken standard som efterfrågas. Ju större du vill ha – och ju fler bekvämligheter som vatten, el och värme du vill ha – desto dyrare blir det.

Låna på fastigheten till attefallshuset

Det allra bästa alternativet för de flesta som har möjlighet är att låna på fastigheten för att finansiera attefallshuset. Men för att göra det krävs det att:

  • Du har utrymme för det i bolånet, då du max får låna 85 procent av bostadens värde
  • Din inkomst och kreditvärdighet tillåter ett utökat lån.

Kan du låna på fastigheten är det ofta mer förmånligt eftersom bolån generellt har lägre ränta än de flesta andra lån.

Jämför bolån och hitta bäst villkor

Att utöka bolånet kommer innebära en ökad månadskostnad för dig i form av ränta och amortering. Ibland kan också en höjning av lånet påverka amorteringskravet – vilket höjer kostnaderna rejält. Jämför bolån inför en utökning för att försäkra dig om att du är hos banken som kan ge dig bäst villkor.

Hur mycket kan man låna?

Hur mycket du kan låna på fastigheten beror på hur mycket utrymme du har i bolånet – vilket i sin tur beror på hur stort ditt lån är samt din bostads värde.

Räkneexempel

Låt oss säga att du har en fastighet som är värderad till 3 miljoner kronor. Du har sedan ett bolån på 2 miljoner kronor.

Såvida din inkomst och kreditvärdighet tillåter, kan du utöka ditt bolån maximalt till 2 550 000 kronor. Då kan du alltså låna 550 000 kronor på din fastighet till ett attefallshus.

Formel

För att räkna ut hur mycket du skulle kunna låna till ett attefallshus kan du räkna enligt följande:

Fastighetens marknadsvärde x 0.85 – nuvarande lån = summan du maximalt kan utöka lånet med

Räkna på lånet för att se din vinst

Planerar du att hyra ut attefallshuset bör du räkna på vad din nya månadskostnad blir när du utökar lånet – och ställa den i relation till dina intäkter för hyra. Tänk också på eventuellt ökat amorteringskrav, vilket du kan läsa mer om hos Finansinspektionen.

Ju bättre villkor på ditt bolån desto större blir din vinst – se därför alltid till att ha så låg ränta du kan. Sambla kan hjälpa dig att jämföra bolånebanker och hitta det bästa lånet för just din situation. Lycka till!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *