Material för attefallshus 2024

I den här guiden hjälper vi dig med allt du behöver veta för att material till ditt attefallshus. Vi har själva byggt ett attefallshus och rekommenderar alla som vill skapa en passiv inkomst att göra detsamma. Här nedanför går vi igenom alla olika valmöjligheter, priser och rekommendationer du bör känna till.

Materialval till attefallshus

Innehåll i denna artikel

Innan du börjar bygga ert attefallshus bör du fundera ut exakt vad dess syfte är och hur det kommer att användas – och framförallt hur mycket det kommer att användas. 

Det är skillnad ifall du bygger ett attefallshus där du ska ställa en bil eller om du till exempel bygger ett för att hyra ut och få en passiv intäkt – vilket allt fler gör då det är en bra extrainkomst. 

När du väl kommit fram till det är det dags att välja de material som bäst passar användningsområdet. Det finns många olika alternativ och kombinationer av material och av utförande så det kanske känns svårt att välja. 

Här kommer vi att guida dig igenom dina många valmöjligheter när det kommer till val av material så att du gör rätt beslut så att ditt attefallshus blir precis som du tänkt dig.

Material till attefallshus

Stommen

Då stommen är en av de viktigaste delarna av ett attefallshus är det viktigt att den inte är underdimensionerad och att det finns gott om utrymme för den form av isolering du valt.

Hur kraftig stomme rekommenderas?

Då väggarna i ett attefallshus är bärande och kanske även ska bära upp en takterrass eller ett tungt tegeltak rekommenderar vi inte att ha en stomme byggd av mindre reglar än 45 x 145. Då kan du vara säker på bärigheten och det ger även bra plats för den isolering som krävs.

Stomme attefallshus
Foto som visar när snickaren byggde stommen för vårt attefallshus.

Ledig annonsplats

Vill ni synas inför besökare som letar efter tips för attefallshus?
Atterfallshus-Bolundare

Grund för attefallshus

Det finns olika grunder att välja på till ditt attefallshus och lite beroende på hur din tomt ser ut och om det finns berg eller stora stenar i vägen så krävs det olika mycket förarbete. 

Men även andra saker spelar in som till exempel ifall du väljer en plintgrund måste golvet på ditt attefallshus vara bärande. Och om du väljer en krypgrund så stjäl det lite från den totala tillåtna bygghöjden på attefallshuset. Läs mer om vilken grund som passar bäst för ditt attefallshus.

Attefallshus grund platta på mark
Foto som visar förberedelsen strax innan gjutningen av betongplattan för vårt attefallshus.

Platta på mark

En platta på mark går att göra på alla sorters underlag och är den vi rekommenderar då den är stabil, inte stjäl av höjden och går att installera vattenburen värme i – vilket är bra ifall attefallshuset ska användas till permanent boende. 

En platta ska vara väl isolerad och du bör även se till att fukt inte kommer åt eller in i själva plattan.

Plintgrund

Om du har en tomt med berg eller som har hög bärighet kan en plintgrund vara ett bra alternativ. Antingen så gräver du ner plintarna till en frostfri nivå eller så ställer du dem direkt på berget. 

En plintgrund är relativt billig förutsatt att det inte krävs för mycket grävarbeten för att få ned plintarna tillräckligt långt ned i marken. 

Om du köper ett nyckelfärdigt attefallshus så är golvet på det redan isolerat och har en bärande konstruktion – och då kan en plintgrund passa utmärkt. Dock så står den en bit från marken så den totala höjden tar lite stryk av den.

Krypgrund

En krypgrund är byggd på ett system av balkar som lyfter upp huset vilket gör så att det blir lite utrymme under huset där det ofta finns möjlighet att krypa in för att komma åt överallt – därav namnet krypgrund. 

Som du förstår av detta så tar den en bra bit av den totala höjden på ditt attefallshus – vilket är en nackdel ifall ni till exempel vill bygga ett loft och behöver höjden. 

Dock är en krypgrund som är rätt konstruerad och isolerad en grund som passar ett attefallshus.

Ledig annonsplats

Vill ni synas inför besökare som letar efter tips för attefallshus?
Atterfallshus-Bolundare

Uppvärmning i attefallshus

Uppvärmning är speciellt viktigt ifall du ska använda ditt attefallshus för permanent boende eller om du ska hyra ut den. Det finns lite olika alternativ så fundera vilket som passar dig bäst. Läs mer om våra bästa tips när det gäller uppvärmning i attefallshus.

Luft luft värmepump

En luftvärmepump är den vanligaste uppvärmningen för ett attefallshus ifall det ska användas till åretruntboende – och de kan även användas för att kyla ned huset på sommaren. Många kompletterar med ett element eller en radiator.

Golvvärme

Om du har bergvärme installerat i ditt bostadshus är det absolut ultimata att även värma ditt attefallshus med det – och dra in slingor för vattnet redan när du gör din platta på mark. 

Du kan även ha elektriskt driven värme i golvet vilket ger en hög komfort och standard, men är dyr att driva då den drar mycket el.

Luft vatten värmepump

En luft vatten värmepump alstrar värme från luften och överför den till ett slutet vattensystem – vilket skulle kunna fungera i ett attefallshus. 

Speciellt om du installerar slingor för vattenuppvärmning redan i din platta på mark – eller om det finns installerat i ditt attefallshus. Det är billig uppvärmning men själva pumpen är ganska stor och tar mycket plats.

Radiatorer

Normalt bör du undvika direktverkande el ifall attefallshuset ska användas mycket – men för korta perioder kan det vara bra. De är billiga att köpa och lätta att installera och du kan till och med flytta runt dem ifall du väljer den sorten. 

En radiator är även bra som komplement till annan uppvärmning på ställen värmen inte riktigt når.

Ledig annonsplats

Vill ni synas inför besökare som letar efter tips för attefallshus?
Atterfallshus-Bolundare

Ventilation i attefallshus

Trots att ett attefallshus är relativt litet så är det viktigt med en fungerande ventilation ifall den är ämnad att bo i eller hyra ut.

Friskluftsventiler

En friskluftsventil ska normalt placeras i varje rum i en bostad för att ta in frisk luft till rummet. Det är samma princip som vid självdrag att luften ska komma in i “torra” rum och ut genom “blöta” rum – alltså ut genom badrum och kök. 

Ventilerna kan vara kopplade till ett system med fläkt eller ha en egen fläkt installerad.

Tilluftsventiler

En tilluftsventil fungerar som en friskluftsventil men har oftast inte någon fläkt installerad. De släpper helt enkelt in luft som ersätter den luft som frånluftsventilerna släpper ut. Även dessa ska vara i sovrum och vardagsrum.

Frånluftsfläkt

En frånluftsfläkt ser till att ventilationen i ett utrymme blir tillräckligt genom att blåsa ut en mängd luft för att samma mängd luft ska dras in via ventilerna. Kan med fördel utrustas med en värmeväxlare som återvinner värmen i luften.

Ledig annonsplats

Vill ni synas inför besökare som letar efter tips för attefallshus?
Atterfallshus-Bolundare

Isolering i attefallshus

Vi har tidigare konstaterat att det är viktigt att ha en bra och anpassad isolering till ett attefallshus. En bra isolering ger en bättre inomhusmiljö, sparar el och ger en bra förutsättning för god ventilation. Läs vår guide för isolering av attefallshus och bolundare.

Konstruktionsritning attefallshus
Konstruktionsritning som visar mängden isolering i vårt attefallshus.
Attefallshus isolering hur mycket
Foto som visar isoleringen i vårt attefallshus.

På bilden här ovanför kan du se hur det såg ut när första lagret av isolering var på plats. Efter att bland annat elektrikern har dragit slangar i väggarna så appliceras ytterligare ett lager av isolering på väggen innan gipsskivan sätts upp.

Ledig annonsplats

Vill ni synas inför besökare som letar efter tips för attefallshus?
Atterfallshus-Bolundare

Vatten och avlopp till attefallshus

För att installera vatten och avlopp krävs det en auktoriserad rörmokare. Du bör ansluta både vatten och avlopp till det du använder för ditt bostadshus och som redan finns indraget till din tomt. Om attefallshuset ligger lägre än bostadshuset behövs det en pump för att ansluta avloppet till det befintliga.

Vatten och avlopp till attefallshus
Foto som visar när vi grävde för inkommande vatten (till vänster) och avlopp + dagvatten (till höger).

Ledig annonsplats

Vill ni synas inför besökare som letar efter tips för attefallshus?
Atterfallshus-Bolundare

Tak på attefallshus

Det finns många olika materialval till taket på ditt attefallshus och de har alla olika egenskaper att ta i beaktande. Läs mer om tak till attefallshus.

Takpapp

Takpapp är vanligt att antingen ha som underlag till annan takbeläggning eller som enda beläggning på ett tak. Det är relativt enkelt att montera och håller cirka 15 – 20 år.

Plåt

Ett plåttak är det tak som kräver minst underhåll och har då även låga underhållskostnader. En beräknad livslängd för ett bandtäckt plåttak är upp emot 40 år.

Tegel

Ett tegeltak håller cirka 30 år så men kräver lite mer underhåll än ett plåttak. Många väljer ett tegeltak då det är klassiskt, stilrent och snyggt.

Takterass

Om du vill ta en kopp kaffe i solen på ditt tak på morgonen är en takterrass att föredra. Det innebär att taket ska vara bärande och platt.

Observera att ditt attefallshus får max vara 4 meter till högsta punkten. Det innebär att om du bygger takterass så kommer du förmodligen inte att få plats med ett sovloft på insidan.

Ledig annonsplats

Vill ni synas inför besökare som letar efter tips för attefallshus?
Atterfallshus-Bolundare

Yttervägg och panel på attefallshus

Det finns även olika materialval när det kommer till själva ytterväggen eller fasaden som det även kallas och vi listar här de vanligaste sorterna.

Träpanel

I Sverige är putsad gran den mest populära panelen att ha på ditt hus. Du kan ha panelen stående eller liggande och den är relativt billig samt lätt att måla och underhålla.

Putsad fasad

En putsad fasad är relativt tålig ifall den underhålls rätt och du måste se till att fasaden inte utsätts för fuktbelastning då den kan tränga in under putsen och få den att lossna.

Tegelfasad

En klassisk tegelfasad är murad sten för sten, är billig och står emot naturens krafter på ett bra sätt. Den bör tvättas emellanåt beroende på väder och vind så att inte alger och lavar kan växa på den.

Ledig annonsplats

Vill ni synas inför besökare som letar efter tips för attefallshus?
Atterfallshus-Bolundare

Innertak i attefallshus

Att välja innertak kan vara svårt då det finns många olika alternativ – men det går trender emellanåt när något tak är mer inne än andra.

Gipstak

Att sätta upp gipsskivor i taket för att sedan spackla skarvarna och måla dem är vanligt då många gillar ett stilrent innertak – och det är dessutom ett billigt alternativ.

Akustikplattor

Att välja akustikplattor till sitt innertak har många fördelar, det är flexibelt, lätt att ta ner och göra ändringar och kommer i många olika storlekar och absorberar ljud. Ett något dyrare alternativ.

Träullskivor

En klassisk tegelfasad är murad sten för sten, är billig och står emot naturens krafter på ett bra sätt. Den bör tvättas emellanåt beroende på väder och vind så att inte alger och lavar kan växa på den.

Melaminskivor/Laminatskivor

En melaminskiva, eller laminatskiva som de också kallas, är normalt en spånskiva som är belagd med ett tunt lager melamin. De är lätta att montera och finns i många olika utföranden och färger.

Träpanel

Om du väljer att ha träpanel i taket så får du ett levande utseende samt en lång livslängd och hög kvalitet. Dock kan det vara tidsödande att sätta upp och priset är något högre.

Panelbrädor

Istället för att göra taket i lösvirke finns färdiga panelbrädor i olika storlekar och varianter som är relativt enkla att sätta upp. Ger ett levande utseende och en bra prislapp.

Ledig annonsplats

Vill ni synas inför besökare som letar efter tips för attefallshus?
Atterfallshus-Bolundare

Kök i attefallshus

Köket sägs ju vara medelpunkten i ett hem och detta gäller även för attefallshus. Här bör du dock bestämma kök efter användningsområde. Ska det gå att laga mat regelbundet i huset? Hur ofta ska du laga mat i det? Läs vår guide för kök i attefallshus.

Ska attefallshuset användas som gäststuga eller permanentbostad?

Det första du bör fråga dig är ifall attefallshuset ska användas som gäststuga, permanentboende eller är syftet att hyra ut det och få en passiv inkomst? 

Om det ska användas som gäststuga bör du fråga dig om det är nödvändigt med ett fullt utrustat kök eller om det räcker med en kaffebryggare, en spisplatta och en mikrovågsugn. Ett kylskåp kanske är att rekommendera men behövs det en frys i en gäststuga? Hur mycket skåp och lådor behövs det för torrvaror, bestick och porslin?

Är attefallshuset istället ämnat att bo i permanent eller för uthyrning är köket en viktig del och bör vara så komplett som möjligt. Du behöver gott om smart förvaring likväl som de vitvaror du anser nödvändiga – ett kylskåp, ett mindre frysfack, en spis för minst två till tre kastruller eller stekpannor och en kombinerad ugn/mikrovågsugn. 

När du utrustar köket bör du tänka efter hur du själv skulle vilja ha det och utgå från det. Ett väl utrustat kök ger även ett värde för hyresgästen ifall du planerar att hyra ut det.

Dessa materialvalen gjorde vi till vårt attefallshus

Här nedanför kan du läsa mer om vilka val av material vi använt för att bygga vårt attefallshus. Det är inte nödvändigtvis så att våra val är de bästa valen för just dig och ditt hus, så se våra val som inspiration – inte rekommendation.

Takpapp

Vi valde att sätta svart papptak på vårt attefallshus. Vi båda drömde egentligen om svart eller grå plåt men det sprang iväg för mycket i vår budget. Dessutom är attefallshuset 4 meter högt med en så liten taklutning som 8 grader – det innebär att vi knappt ser taket överhuvudtaget på vår fastighet.

Stående panel för modernt utseende

Vi valde att montera stående träpanel (145mm) för att få en modern touch på huset. För att förstärka utseendet ytterligare så valde vi att måla huset med tjärvitriol från Auson som ger huset en grå snygg nyans.

Luft luft värmepump

Vi valde att montera en mindre värmepump (luft/luft) för attefallshusets uppvärmning. Dessutom stödvärms huset upp av nedan nämnda värmekällor.

Anledningen till att vi valde en sådan här värmepump var återigen en prisfråga. Installationskostnaden (och därmed investeringen) är betydligt lägre jämfört med om du ska lägga t.ex. vattenburen golvvärme i attefallshuset. Nackdelen blir dock att driftkostnaden blir något högre.

Eldriven golvvärme i badrum

För att kunna göra det bekvämt att gå på klinkergolvet i badrummet så installerade vi eldriven golvvärme. Det hjälper också till att stödvärma en yta som värmepumpens luft inte alltid når till.

Stödelement i sovrum/garderob

Vi har valt att förbereda för ett mindre element/radiator i det så kallade sovrummet (som förmodligen kommer att användas som walk in closet). Anledningen till det är av samma som i badrummet, det kan behövas stödvärme i rummet om värmepumpen inte når in med sin luft.

Isolering

Isolering nämnde vi här ovanför, men i korta drag så valde vi att gå på en lite tunnare isolering (fortfarande godkänd för en komplementbostad) för att kunna vinna lite extra utrymme inuti attefallshuset.

Grafitgråa fönster och dörrar

Vi har totalt 9 fönster, en helglasad dörr och en ytterdörr som kommer från Villafönster. Dessa beställde vi i kulören grafitgrå (RAL7024). Färgen är riktigt snygg och vi är mycket nöjda med valet.

Grafitgråa rännor och stuprör

Även rännor och stuprör är i grafitgrå (RAL7024) färg och matchar fönsterkarmar och ytterdörren mycket bra.

Kök

Vi valde att installera ett kök från Ikea i vårt attefallshus. Vi valde också att göra det relativt stort (jämfört med många andra attefallshus online) för att det ska kunna gå att tillreda mat ordentligt. Köket gick på ca 57.000 kr (skåp, luckor och vitvaror).

Vanliga frågor

Vad kostar material till ett attefallshus?

Det är svårt att svara på med tanke på hur många material det finns att välja på – i olika prisklasser. En tumregel är ändå att priset för ett attefallshus du bygger själv landar på cirka 10 000 kronor per kvadratmeter. Men i det här fallet är huset så pass litet att jag anser att du bör räkna med åtminstone 15.000 kr per kvadratmeter.

Behöver man samma materialval för en komplementbyggnad som en komplementbostad?

För en komplementbostad krävs material som är mer brandsäkra än i en komplementbyggnad. Du kanske inte heller behöver isolera lika mycket i byggnaden beroende på vad du ska använda den till. Generellt sett gäller lägre kvalitetskrav.

Måste man isolera attefallshus?

Om du ska bygga ett attefallshus som en komplementbostad så krävs en energiberäkning för att då startbesked. För att den ska nå en viss standard så krävs även isolering i huset.

Ska du istället bygga en komplementbyggnad så behöver du inte isolera attefallshuset.

Sammanfattning

Vi kan krasst konstatera att det finns ett stort urval av olika material och att det som är rätt för någon inte alls passar någon annan. Du bör därför använda dig av material utefter attefallshusets användningsområde först och främst – och komplettera efter tycke och smak. 

Dyrare materialval ger ofta en högre standard och gör huset mer attraktivt för den som ska nyttja det – men även för andra. Lite billigare materialval kan göra huset mer ombonat utan att för den delen pruta på kvalitet och komfort.

Källhänvisningar:

Artikeln är publicerad av: